Faydaları saymakla bitmiyor!





Faydaları saymakla bitmiyor!

Bademin faydaları saymakla bitmiyor; lezzetli, tok tutuyor, zayıflatıyor ve en önemlisi insan sağlığına sağlık katıyor. İşte bademin araştırmalarla kanıtlanmış faydaları hakkında bilgiler.
Kayısı, şeftali, erik ve kiraz ağaçlarıyla akraba olan badem ağacı, kışın yaprak döken ve 4 ila 10 metreye kadar büyüyebilen, Akdeniz iklimine özgü (Akdeniz, Güney Asya ve Arap Yarımadası) bir ağaçtır. Yemiş olarak tüketilen badem ise bu ağacın sert tohumlarıdır. Türkiye badem üretiminde dünya sıralamasında ilk 10 ülke içerisindedir ve badem, özellikle tatlı badem, sık olarak tükettiğimiz kuruyemişler arasındadır. Badem yağı saç ve cilt bakımından, ayakkabı ve deri giysilerin korunmasına kadar pek çok şekilde kullanılır. Bademin kendisi ise vitamin, mineral ve yüksek kalitede protein içerir. Özellikle E vitamini ve sağlıklı yağ asitleri bakımından çok iyi bir kaynaktır.

Bademin Besin Değeri ve Faydaları
Kolesterol: Yüksek miktarda “tekli doymamış yağ” içeren badem, kötü kolesterolü düşürmek ve kalp hastalıklarına karşı korunmak için önerilen, zeytinyağı benzeri gıdalar arasında yer almaktadır. Bu alanda yapılan tüm araştırmalar düzenli olarak badem (veya tekli doymamış yağ bakımından zengin diğer gıdaları) yemenin kalp ve damar hastalığı riskini azalttığını ortaya koymaktadır. Bazı araştırma sonuçlarında verilen rakamlara göre, bu riskin %30-%45 arasında azaldığı belirtilmektedir. Sonuçları İngiliz “British Journal of Nutrition” adlı bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmada, yüksek kolesterolü bulunan hastalara içinde bademinde yer aldığı kuruyemişler, soya proteini, suda çözünen besin lifi bakımından zengin gıdalar (bezelye, yulaf, fasulye) içeren özel bir beslenme programı uygulanmıştır. 2 hafta sonunda hastaların kolesterol seviyelerinde maksimum düzeye yakın bir azalma tespit edilmiştir.

Bademin “kötü” kolesterolü düşürücü etkisi üzerine American Dietetic Association tarafından yapılan bir diğer araştırmada ise, düzenli olarak badem tüketmenin gıdalar yoluyla alınan E vitaminini arttırdığı, E vitamininin antioksidan etkisinin ise damarlarda yüksek kolesterole bağlı olarak gelişen ve damar tıkanıklığına yol açan plak oluşumunu geciktirdiğinin altı çizilmektedir.
Diyabet: Bademin faydaları arasında öne çıkan bir diğer nokta, diyabet hastalarında özellikle yemeklerden sonra yaşanan kan şekeri dalgalanmalarını azaltmasıdır. Badem ayrıca yüksek glisemik indekse sahip gıdaların neden olduğu dalgalanmaları da azaltır. Örneğin diyabetli biri olarak beslenme listenizin dışında kalan, yüksek glisemik indeks değerine sahip bir öğün yediyseniz, bir avuç badem yiyerek yemekten sonra yaşayacağınız kan şekeri dalgalanmasını azaltabilirsiniz.
Kalp Sağlığı: Badem ve diğer kuruyemişler (ceviz, fıstık, fındık vb.) uzmanlar tarafından kalp sağlığının korunması için önerilen gıdalar arasında yer alır. Bunun başlıca nedeni, bu yemişlerin antioksidan bakımından zengin olması ve kalp hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok hayati tehlikesi olan hastalığa zemin hazırlayan serbest radikallere karşı vücudun dengesini korumasıdır. Loma Linda Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre haftada 4 kez ceviz ve badem yiyenlerin koroner kalp hastalığı yaşama oranı yemeyenlere oranla %37 daha azdır.

Kilo Kontrolü: Diyet yapanların yüksek kalorili olduğu gerekçesiyle yemekten kaçındığı yiyecekler arasında yer alan badem, aslında kontrollü tüketildiğinde tam tersi bir etkiye sahiptir. Hatta yapılan araştırmalar haftada 2 kez badem yiyenlerin yemeyenlere oranla daha az kilo aldığını ortaya koymaktadır. Bademin kilo kontrolü konusunda bir diğer avantajı da yüksek besin lifi içermesi sayesinde tokluk hissini uzatarak öğünler arasında yaşanan “açlık krizlerini” önlemesidir.
Safra Kesesi Taşı: 80.000 kadının katılımıyla, 20 yıllık bir sürede gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, her hafta yaklaşık 30 gram badem, ceviz veya fıstık tüketen kadınlarda safra kesesi taşı görülme olasılığı yemeyenlere oranla %25 daha azdır.
Kemik Sağlığı: Kemik sağlığı açısından önemli mineraller olan kalsiyum, magnezyum ve fosfor bademde bol miktarda bulunur. 30 gram badem günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık % 8′ini, fosfor ihtiyacının % 14′ünü , magnezyum ihtiyacının ise % 20′sini karşılar. Magnezyum özellikle kalsiyum ve D vitamini seviyesinin düzenlenmesi açısından önemli bir mineraldir.
Bademin Kalorisi ve Besin Değeri
100 gram badem (işlenmemiş, çiğ);
* 575 kalori
* 21.2 gram protein (günlük ihtiyacın %42′si)
* 12.2 gram besin lifi (günlük ihtiyacın %49′u)
* 26.2 mg E vitamini (Günlük ihtiyacın %132′si)
* 1 mg riboflovin (günlük ihtiyacın %30′u)
* 3.4 mg niasin (günlük ihtiyacın %17′si)
* 0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %7′si)
* 50 mcg folat (günlük ihtiyacın %12′si)
* 264 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %26′sı)
* 3.7 mg demir (günlük ihtiyacın %21′i)
* 268 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %67′si)
* 484 mg fosfor (günlük ihtiyacın %48′i)
* 705 mg potasyum (günlük ihtiyacın %20′si)
* 3.1 mg çinko (günlük ihtiyacın %21′i)
* 1 mg bakır (günlük ihtiyacın %50′si)
* 2.3 mg manganez (günlük ihtiyacın %114′ü)
* 2.5 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %4′ü)
* 6 mg omega 3 yağ asidi
* 12065 mg omega 6 yağ asidi içerir.
Bu rakamlar sağlıklı bir yetişkinin 2000 kalorilik diyeti için geçerlidir. Günlük almanız gereken vitamin ve mineral oranları yaşınıza ve kalori ihtiyacınıza göre değişiklik gösterebilir.
Badem yerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tüketilen miktardır. Çünkü 1 seferde 100 gram badem yemek gün boyu almanız gereken yağ miktarının %76′sını bir anda almanıza neden olur. Ayrıca çiğ, işlenmemiş badem neredeyse hiç sodyum (tuz) içermezken işlenmiş bademler yüksek oranda tuz içerir. Uzmanların önerisi haftada 3-4 kez, günde 25-30 gramdan fazla olmayacak şekilde badem tüketilmesidir.
Bademin Zararları
Her yiyecek gibi bademin de “azı karar çoğu zarar”. Öncelikle bademin kalorisinin yüksek olduğunu unutmamalısınız. Diyetinize sadık kalabilmek için öğünler arasında 1 avuç badem yiyebilirsiniz ancak bu miktarın “1 avuç” olarak kalmasına dikkat edin. Badem, diğer bazı yemişler gibi (kaju fıstığı, ceviz, Antep fıstığı, Brezilya fıstığı, fındık ve kestane) alerjik reaksiyona neden olabilir. Kaşıntı, kızarıklıklar, dil şişmesi, ağızda karıncalanma, dudakların şişmesi, hırıltılı nefes alma badem alerjisine işaret ediyor olabilir.
60-70 gram badem günlük E vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır. Bu miktardan fazla badem yerseniz, gün içinde tükettiğiniz diğer gıdalardan aldınız E vitamini ile birlikte önerilen dozu aşmış olursunuz. 1-2 günlük E vitamini doz aşımı büyük bir soruna neden olmaz ancak bu durum haftalarca sürerse uyuşukluk, bulanık görme, baş ağrısı, ishal ve şişkinlik gibi problemlere yol açabilir.

Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !